cover

Oturum Tanıtımları

KURS – MAKALE HAZIRLAMA VE GÖNDERME
Amaç. Bu oturumun amacı yazarların araştırmalarını raporlama ve dergi seçimi konusunda bilgilerini geliştirmektir.
Hedefler:
  1. Bilimsel bir dergiye yayın için gönderilecek bilimsel araştırma desenine göre araştırma raporlanmasındaki başlıklar ve içerik özelliklerinin öğrenilmesi.
  2. Araştırma modeline göre raporlamada kullanılan rehberlerin tanınması.
  3. Hazırlanan araştırma makalesinin yayınlanması için gönderilecek dergi seçimindeki genel ilkelerin tanımlanması.
Yöntem. Çevrimiçi olarak yapılan bir etkinliktir.
  1. Oturum katılımcıları
Oturuma;
  • Bilimsel kurul tarafından seçilen, üzerinde tartışılacak olan makalenin yazarları
  • Makalemi gönderiyorum oturumunda geribildirim vermek isteyen katılımcılar
  • Geribildirim ve değerlendirmeleri izleyerek kendi gelişimlerine katkı koymak isteyen katılımcıların katılımı beklenmektedir.
 
  1. Oturum başvuru süreci ve oturum özellikleri
  • Katılımcılar başvuru aşamasında hangi gruba katılacaklarına göre kayıt yaptırırlar.
  • Taslak makalesi ile başvurmak isteyen katılımcılar bildiri modülünden makalelerini kayıt aşamasında gönderirler.
  • Katılımcı sayısı 30 kişi ile sınırlıdır.
  • Oturum 90 dakika olarak planlanmıştır.
  • Bilim kurulu tarafından seçilen makale “Makalemi Gönderiyorum”
  • Oturum bir moderatör eşliğinde, katılımcıların grup tartışması ve geri bildirim vermesi şekilde yürütülür.
 
  1. Oturumda tartışılacak makalenin seçimi
  • Taslak makalesinin oturumda tartışılmasını isteyen katılımcılar E-Akademi bildiri modülünü kullanarak makalelerini son başvuru tarihinden önce gönderirler.
  • Taslak makaleler bilimsel kurul tarafından değerlendirilir.
  • Seçilen makaleler makale yazarlarına seçildiği bildirilir.
  • Makaleleri oturum günü yazar tarafından sunulur ve tartışma geribildirime açılır.
 
BİLİMSEL MAKALE HAKEM DEĞERLENDİRMELERİ
Bu oturumlarda Akademi Dergisine (Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care) gönderilen makalelerin açık erişimli hakem değerlendirmeleri yapılır (yazarlar ve hakemler bellidir; yazarlardan izin alınarak). Değerlendirilecek makale en az bir hafta öncesinden katılımcılara gönderilir. Makalenin hakemleri (en az iki hakem) ve katılımcılar makale editörüyle birlikte daha önce hazırladıkları değerlendirmelerini oturumda paylaşırlar. Katılımcılar hakem değerlendirmelerini tartışır ve geribildirim verir. Oturum sonunda makale editörü ve hakemler makale hakkında geribildirimleri de dikkate alarak kararlarını verir. Bu oturuma daha önce en az 3 hakemlik yapmış katılımcıların katılması önerilmektedir.
Katılımcı sayısı: 15
 
DENEYİMLERDEN ÖĞRENME: UZMANLIK EĞİTİMİNDE MENTÖRLÜK
Amaç. Eğitim süreçlerinde yaşadığımız öğrenme deneyimlerimizi paylaşmak ve öğrenmeyi sürdürerek eğitim süreçlerimizi ortaklaştırmak.
Yöntem. Katılımcılardan biri eğitim süreçlerindeki öğrenme ve öğrenmeyi kolaylaştırma deneyimlerini grupla paylaşır. Deneyim paylaşacak katılımcı paylaşım özetlerini önceden gönderir; bu özetler grupla paylaşılır. Deneyim oturum sürecinde tartışılır.
 
MAKALEMİ GÖNDERİYORUM (UYGULAMA)
Amaç. Bu oturumun amacı makale hazırlama ve gönderme süreçlerinde deneyim paylaşımı yapmak ve bu konuda kişisel gelişim sağlamaktır.
Yöntem. Dergiye gönderilmek üzere hazırlanmış özgün bir araştırma makalesi oturumda sunulur. Sunulan makale bilimsel makale özellikleri açısından ve yayın için seçilen dergi kapsamında katılımcılar tarafından tartışılır ve geliştirilir.
Tartışılacak makale “Makalemi Gönderiyorum” oturumundan bir hafta önce, kayıt olan katılımcılara incelemeleri için gönderilir. Oturum makale sahibinin moderatörlüğünde, katılımcıların grup tartışması ve geri bildirim vermesi şeklinde yürütülür.  
PRAGMATİK RANDOMİZE KONTROLLÜ ÇALIŞMALAR: PRAGMATİK ÇALIŞMALAR ÖĞRENME AĞI OLUŞTURMA
Amaç. Bu oturumda birinci basamakta aile hekimliği araştırmalarında Pragmatik Kontrollü Çalışmalar (PKÇ) için alt yapı oluşturma hedefi tartışılacaktır. Bu hedefe yönelik olarak oturum PKÇ projelerinin geliştirilmesini teşvik etme, ülke çapında bu çalışmaları katalize etme ve bu girişimlerin performansını değerlendirmek üzere bir öğrenme ağı oluşturmayı amaçlamaktadır.
Yöntem. Bir pragmatik kontrollü çalışma önerisi temelinde yaparak öğrenme.
 
AİLE HEKİMLİĞİ ARAŞTIRMA GÜNDEMİ KOMİTE ÇALIŞMASI
Amaç. Ülkemizde yapılan aile hekimliği araştırmalarını değerlendirerek ve yapılması gereken araştırmaları tartışarak aile hekimliği araştırma alanını belirlemek.
Yöntem. Bu amaçla Akademi adına oluşturulan çalışma grubunun hazırlıkları ve çalışma programı paylaşılacak ve tartışılacaktır.
 
REGRESYON ANALİZİ UYGULAMALARI
Amaç. Bu oturumun amacı regresyon analizlerini doğru uygulama becerisini geliştirmektir.
Yöntem. Oturumda birkaç zorluğu birden içerisinde barındıran bir örnek uygulama üzerinden regresyon analizleri tartışılacaktır. Tartışma yeri geldikçe ve gerektikçe regresyon analizlerinin istatistik testleri içindeki önemi, nerede kullanılabileceği, test öncesi varsayımları, çeşitleri, örneklem büyüklüğü hesabı, yorumlanması ve raporlanması hakkında mini-sunumlarla desteklenecektir. Ayrıca regresyon analizlerinin yapılabileceği yazılım programları tartışılacak ve uygun program seçme konusunda bilgi aktarımı yapılacaktır.